القران الكريم

Metgezellen van de profeet.

Voorwaar, het eerste waar de [Waarheid] zoeker naar kijkt en de verlanger zich om bekommert, na het Boek van Allaah 'Azzowe Djellah, zijn de Soennahs van Zijn Boodschapper (Moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn). Want zij verduidelijken de bedoelingen van Allaah 'Azzowe Djellah met de algemene Uitspraken in Zijn Boek. Zij duiden op Zijn Grenzen en interpreteren Zijn (betekenissen). Een Leiding naar de Rechte Weg, de Weg van Allaah! Wie deze Weg volgt ontvangt Leiding, en wie een andere weg dan deze inslaat zal dwalen, afwijken en door Allaah aan zijn lot overgelaten worden. Hij laat dit van kracht op hem zijn, of Hij brengt hem terug als Hij Wil!

En één van de meest effectieve hulpmiddelen die (de waarborging betreft van) de Soennahs en de reden is voor bewaring ervan; is het kennen van degenen die de Soennahs van hun Profeet, de Boodschapper van Allaah (Moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn), voor de gehele mensheid hebben overlevert, en omwille van hem hebben onthouden en overgedragen. Zij zijn: zijn metgezellen, de genoten die de Soennahs hebben begrepen en overgedragen omwille van advisering en beloning (van Allaah). Totdat zij het gehele geloof hadden doorgegeven en Allaah's bewijs (hierdoor) tegenover de moslims was gevestigd.

Zij zijn de beste der naties, de beste natie uit de mensen voortgebracht! Voorwaar, Allaah 'Azzowe Djellah heeft hen aangeprezen en de Boodschapper van Allaah (Moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn) was tevreden met hen! Hun betrouwbaarheid is voor hen allen gevestigd met de aanprijzing van Allaah 'Azzowe Djellah en die van Zijn Profeet (Vrede zij met hem). Er is niemand betrouwbaarder dan degene die Allaah met Tevredenheid heeft uitgekozen voor vergezelling en steun van Zijn Profeet (Moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn). Er is geen aanprijzing volmaakter dan deze!

Allaah, Verheven zij Zijn Gedenking zegt:
((Mohammed is de Boodschapper van Allaah en degenen die met hem zijn (zijn metgezellen van de Moehaadjirien en de An'saar zijn streng tegenover de ongelovigen, maar onderling barmhartig. Jij ziet hen zich neerbuigen en zich neerknielen (i.e. veelvuldige verrichting van Salaah = aanbidding voor Allaah). Zij zoeken een gunst (met deze aanbidding) van Allaah en Zijn welgevallen. Hun kenmerken zijn zichtbaar in hun gezichten door de sporen van de neerknielingen (i.e. hun veelvuldigheid van aanbidding heeft sporen achtergelaten op hun gezichten) …)) [Soerah al-Fath: 48:29]

Bron: Inleiding al-Isti'aab fie ma'arifatil-ashaab blz. 15 door Iemaam al-Haafidh Abie 'Omar Ibn 'Abd al-Berr al-Maalikie (o.463H).

0 reacties:

Een reactie posten