القران الكريم

Korte levensbeschrijvingen van 10 Metgezellen.

Levensbeschrijvingen:

Kennisneming van wie de dragers en de verdedigers van de Profeet (vrede zij met hem) en de Soennah waren is een belangrijk aspect in het leven van een moslim...

Korte levensbeschrijvingen van 10 Metgezellen:

door Iemaam 'Abdoel-Ghanie al-Maqdasie:

De samensteller vermeld hier een aantal samengevatte biografieën van een aantal van de metgezellen van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-, en zij zijn de tien metgezellen die de blijde tijdingen van het Paradijs (in deze wereld) gekregen hebben. Je moet echter weten dat er naast deze metgezellen ook andere metgezellen zijn die deze tijdingen gekregen hebben. Alleen sinds deze tien allen in één hadieth vermeld staan hebben zij de benaming van De tien Metgezellen die de goede tijdingen van het Paradijs hebben gekregen. Deze hadieth is de hiervolgende uitspraak van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem:
Aboe Bakr is in het Paradijs, Omar is in het Paradijs, Uthmaan is in het Paradijs, Alie is in het Paradijs, Talha is in het Paradijs, az-Zoebayr is in het Paradijs, Abdoer-Rahmaan ibn Aufw is in het Paradijs, Sâad ibn Abie Waqqaas is in het Paradijs, Saâied ibn Zayd is in het Paradijs, Aboe Oebaydah ibn al-Djaraah is in het Paradijs! Overgeleverd door Aboe Dawoed 4649, at-Tirmidhie 3748, Ahmed 1/187 e.a. en de hadieth is authentiek. Deze tien hebben vele verschillende deugden, alleen is dit niet de plaats waar dit uitgebreid behandeld kan worden. Moge Allaahs Barmhartigheid en Tevredenheid met hen allen zijn! Amien!


[1] Aboe Bakr as-Saddieq [radieyyallaahoe anhoe]

Zijn naam: Abdoellaah ibn Abie Qohaafah

De naam van Abie Qohaafah is: Uthmaan ibn Aamir ibn Amr ibn Kâab ibn Sâad ibn Taym ibn Morrah ibn Kâab ibn Loe`ay ibn Ghaalib at-Taymie al-Qorashie.

Hij ontmoet de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gemeenschappelijke grootvader) Morrah ibn Kâab.

Zijn moeder is, Oem al-Chayr Salma bint Sachr ibn Aamir ibn Kâab ibn Sâad ibn Taym ibn Morrah.

Hij heeft (63) jaar lang geleefd net zoals (de leeftijd van) de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-. Hij was de eerste die de Islaam aanvaardde van deze natie, en hij was de beste persoon hiervan na de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-[Overgelevrd door Moslim nr. 2348.] Hij heeft twee en een half jaar het leiderschap bekleed, of twee jaar vier maanden en tien nachten, of twee jaar, of twintig maanden.

Zijn kinderen:

Abdoellaah, is al vroeg moslim geworden en is een metgezel. Hij bezocht de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- en Aboe Bakr terwijl zij ondergedoken waren in de bergspelonk. Hij raakte gewond tijdens de veldslag bij Taa`if en overleed tijdens het Chalifaat van zijn vader.

Asmaa` Dhaat an-Nitaaqayn zij is de vrouw van az-Zoebayr ibn al-Awwaam. Zij emigreerde naar al-Medienah terwijl zij zwanger was en haar zoon Abdoellaah ibn az-Zoebayr droeg. En hij (Abdoellaah) was de eerstgeborene na de emigratie (hiedjrah) in Islaam. Haar moeder was: Qoetaylah bint Abdoel-Uzah van de stam van Aamir ibn Loe`ay, zij (haar moeder) is geen moslim geworden.

Aa`isha as-Saddieqah de vrouw van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-

De broer van Aa`isha van zowel moeders als vaderskant: Abdoer-Rahmaan ibn Abie Bakr, hij was tijdens de veldslag van Badr aan de kant van de ongelovigen. Maar hij is daarna moslim geworden. De moeder van haar (Aa`isha en hem Abdoer-Rahmaan) is Oem Roemmaan bint Aamir ibn Oewaymir ibn Abdoesh-Shams ibn Oettaab ibn Oedhaynah ibn Soebaây ibn Doehmaan ibn al-Haarith [ibn Ghanem] ibn Maalik ibn Kinaanah. Zij (haar moeder) is wel moslim geworden en heeft Hiedjrah gedaan en is tijdens het leven van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- gestorven. En Aboe Atieq Mohammed ibn Abdoer-Rahmaan is tijdens het leven van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- geboren.

En het is niet bekend dat er, behalve zij [Zij zijn: Aboe Qohaafah, Aboe Bakr, Abdoer-Rahmaan ibn Abie Bakr, Mohammed ibn Abdoer-Rahmaan. En ook; Abdoellaah ibn Asmaa` bint Abie Bakr ibn Abie Qohaafah, want zij zijn ook met z’n vieren. Dit vermeldde (Iemaam) an-Nawawie in Tahdhieb al-Asmaa wal-Loghaatâ 2/181.] onder de metgezellen vier zijn van wie elk kinderen (familie) van elkaar zijn en de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- hebben vergezeld.

En Mohammed ibn Abie Bakr, hij is in het jaar van de afscheidsbedevaart geboren, en is in Egypte om het leven gebracht en daar begraven. Zijn moeder is Asmaa` bint Oemays al-Chathâ amieyyah.

Oem Kulthoem bint Abie Bakr zij is na overlijden van haar vader radieyyallaahoe anhoe- geboren, haar moeder is Habiebah, of Faachitah bint Chaaridjah ibn Zayd ibn Zoehair al-an'saarie. En Talha ibn Oebaydillaah heeft haar (Oem Kulthoem) gehuwelijkt.

Hij (Aboe Bakr) had drie zonen en drie dochters, zij allen zijn metgezellen behalve Oem Kulthoem. En Mohammed is tijdens het leven van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- geboren.

Aboe Bakr overleed Radieyyallaahoe anhoe- drie dagen voor het einde van de maand Djoemaad al-Aachir in het jaar (13) na hiedjrah.


[2] Aboe Hafs Omar ibn al-Chattaab Radieyyallaahoe anhoe-

Ibn Noefayl ibn Abdoel-Uzzah ibn Riyaah ibn Abdoellaah ibn Qort ibn Razaah ibn Adie ibn Kâab ibn Loe`ay ibn Ghaalib. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gemeenschappelijke) grootvader Kâab ibn Loe`ay.

Zijn moeder is, Hantamah bint Haashim, of Hishaam ibn al-Moeghayrah ibn Abdoellaah ibn Omar ibn Machzoem.

Hij aanvaardde de Islaam in Mekka en heeft met alle veldslagen met de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- meegedaan.

Zijn kinderen:

Aboe Abdoer-Rahmaan: Abdoellaah, is al vroeg moslim geworden en emigreerde samen met zijn broer. Hij is een van de vooraanstaandste metgezellen.

Hafsah de vrouw van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-, haar moeder is Zaynab bint Madhâoen.

Aasim ibn Omar, hij werd tijdens het leven van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- geboren, zijn moeder is; Oem Aasim Djamielah bint Thaabit ibn Abiel-Aqlah.

En Zayd al-Akbar ibn Omar, en Roeqayyah, hun moeder is; Oem Kulthoem bint Alie ibn Abie Taalib.

Zayd al-Asghar en Oebaydallaah, de twee zonen van Omar. Hun moeder is Oem Kulthoem bint Djarwal al-Choezaaâ ieyah.

Abdoer-Rahmaan al-Akbar ibn Omar.

Abdoer-Rahmaan al-Awsad, hij is Aboe Shahmahâ zijn moeder is een vrijgezette slavin, haar naam is: Lahieyyah.

Abdoer-Rahmaan al-Asghar ibn Omar, zijn moeder is een vrij gezette slavin genaamd Fakiehah.

Iyyaad ibn Omar, zijn moeder is Aatikah bint Zayd ibn Amr ibn Noefayl.
Abdoellaah al-Asghar ibn Omar, zijn moeder is Saâ iedah bint Raafâi al-an'saarieyyah, van de stam Amr ibn Auwf.

Faatimah bint Omar, haar moeder is Oem Hakiem bint al-Haarith ibn Hishaam.

Oem al-Walied bint Omar, zij is niet zeker.[De bedoeling van de schrijvers uitspraak: Zij is niet zeker i.e. dat het niet zeker is of zij heeft bestaan en of er onder de dochters van Omar een vrouw is die Oem Walied heet. Dus zij is dan waarschijnlijk Faatimah, want haar bijnaam is ook Oem Walied.]

En Zaynab bint Omar, de zus van Abdoer-Rahmaan al-Asghar ibn Omar.

Zijn Chaliefaat duurde tien jaar en zes en een halve maand voort.

Hij is aan het einde van de maand Dhul-Hidjah van het jaar (23) NH vermoord op een leeftijd van 63 jaar, zoals de leeftijd van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-. En over zijn precieze sterfdatum is er een geschil (onder de geleerden).


[3]Aboe Abdillaah Uthmaan ibn Affaan radieyyallaahoe anhoe-

Ibn Abiel-'Aas ibn Oemayyah ibn 'Abdoesh-Shams ibn 'Abdoe Manaaf. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gezamenlijke overgrootvader) 'Abdoe Manaaf, en hij is de vijfde grootvader.

Zijn moeder is Arwaa bint Koerayz ibn Rabie'ah ibn Habieb ibn 'Abdoesh-Shams ibn 'Abdoe Manaaf, en haar moeder is Oem Hakiem al-Baydaa` bint 'Abdoel-Moetalib.

Hij is al vroeg moslim geworden, heeft twee keer hiedjrah gemaakt (naar Ethiopië en al-Medienah) en is met twee van de dochters van de Boodschapper van Allaah getrouwd geweest (de een na overlijden van de ander).

Hij heeft het leiderschap twaalf jaren min tien of twaalf dagen bekleed. Hij is op achtien Dhul-Hidjah na al-'Asr vermoord, terwijl hij aan het vasten was [en Koran las], in het jaar (35) NH op een leeftijd van 82 jaren.

Zijn kinderen zijn:

'Abdoellaah al-Akbar, zijn moeder is Roeqayyah de dochter van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-, hij overleed op een zes-jarige leeftijd. De Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- is zijn graf ingegaan (om hem te begraven).
'Abdoellaah al-Asghar, zijn moeder is Faachitah bint Ghazwaan de zus van 'Utbah.

'Omar, Chaalid, Abaan en Maryam, hun moeder heet Oem 'Amr bint Djoendoeb ibn 'Amr ibn Hoemamah ibn al-Azd van de stam Dows.
Al-Walied, Sa'ied en Oem 'Uthmaan, hun moeder is Faatimah bint al-Walied ibn 'Abdoesh-Shams ibn al-Moeghayrah ibn 'Abdoellaah ibn 'Omar ibn Machzoem.

'Abdoel-Malik, hij heeft geen kinderen nagelaten, en is als een volwassen man overleden. Zijn moeder is Oem al-Banien bint 'Uyeenah ibn Hisn ibn Hoedhayfah ibn Zayd.

'Aa`isha, Oem Abaan en Oem 'Amr, hun moeder is Ramlah bint Shaybah ibn Rabie'ah.

Oem Chaalid, Arwaa en Oem Abaan as-Soeghraa, hun moeder is Naa`ilah bint al-Faraafisah ibn al-Ahwas ibn 'Amr ibn Thalabah ibn al-Haarith ibn Hisn ibn Damdamah ibn 'Adie ibn Djoenaab, van de stam Kelb ibn Wabarah.
[4]Aboel-Hasan 'Alie ibn Abie Taalib radieyyallaahoe 'anhoe-

Ibn 'Adboel-Moettalib de zoon van de oom van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-.`

Zijn moeder is Fatimah bint Asad ibn Haashim ibn 'Abdoe Manaaf. Zij is de eerste Haasiemieyyah die van de stam Haashim geboren is. Zij is moslim geworden en heeft hiedjrah gemaakt naar al-Medienah. Zij is tijdens het leven van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- gestorven.

Hij trouwde met Fatimah de dochter van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-, zij baarde voor hem al-Hasan, al-Hoesayn en Moehassin die als kind stierf.

Zijn kinderen:

Mohammed al-Haniefieyyah, zijn moeder heet Chowlah bint Dj'afer van de stam Haniefah.

'Omar ibn 'Alie en zijn zus Roeqqayyah al-Koebraa, zij zijn een tweeling en hun moeder die heet Taghlabah.

Al-'Abbaas al-Akbar ibn 'Alie, men noemt hem as-Saqqaa`, hij is samen met zijn broer al-Hoesayn vermoord. Zijn broers van vaders en moederskant: 'Uthmaan, Dj'afer, 'Abdoellaah de zonen van 'Alie, hun moeder is Laylaa bint Mas'oed an-Nahshalieyyah.

Yehyaa ibn 'Alie, is al jong gestorven, zijn moeder is Asmaa` bint 'Oemays.

Mohammed ibn 'Alie al-Asghar, zoon van een vrijgezette slavinâ.

Oem al-Hasan en Ramlah, hun moeder is Oem Sa'ied bint 'Orwah bint Mas'oed ath-Thaqafie.

Zaynab as-Soeghraa, Oem Kulthoem as-Soeghraa, Roeqayyah as-Soeghraa, Oem Haani`, Oem al-Kiraam, Oem Djâafer haar naam is Djoemaanah, Oem Salimah, Maymoenah, Chadiedjah, Faatimah, Oemaamah de dochters van ‘Alie. Hun moeders zijn zes vrijgezette slavinnen.

Zijn chaliefaat duurde vier jaren zeven maanden en een aantal dagen. En over de hoeveelheid dagen is er een geschil. Hij werd vermoord [Hij werd vermoord door de Chaaridjie Abdoer-Rahmaan ibn Moeldjam al-Moraadie moge Allaah hem doen toekomen wat hij verdient. ] op een leeftijd van (63) jaren, of (65) of (58) of (57). [De waarheid betreffende zijn leeftijd radieyyallaahoe anhoe is (63) net zoals de leeftijd van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-, en zoals Aboe Bakr en Omar. Iemaam an-Nawawie vermeldde dit in Tahdhieb as-Sierahâ blz. (24).] In het jaar van hereniging [Aan de hand van de uitspraak van de schrijver begrijpt men dat het jaar van hereniging in het 40e jaar na de hiedjrah was terwijl het in werkelijkheid in het 41e jaar na de hiedjrah was, toen de moslims het eens werden over één Iemaam namelijk Moe aawieyyah ibn Abie Soefyaan radieyyallaahoe anhoe] (40) jaren (na de Hiedjrah).

[5] Aboe Mohammed Talha ibn Oebaydillaah radieyyallaahoe anhoe-

Ibn Uthmaan ibn Amr ibn Kâab ibn Sâad ibn Taym ibn Morrah ibn Kâab ibn Loe`ay ibn Ghaalib. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gezamenlijk grootvader) Morrah ibn Kâab.

Zijn moeder was as-Sâabah bint al-Hadramie, de zus van al-Alaa` ibn al-Hadramie. De naam van al-Hadramie was Abdoellaah ibn Abbaad ibn Akbar ibn Auwf ibn Maalik ibn Oewayf ibn Chazradj ibn Ibaad ibn as-Sidq.

Zijn moeder is moslim geworden en zij is als moslim gestorven.
Hij is al vroeg moslim geworden en heeft de veldslag Oehoed en wat daarna is gekomen meegemaakt, en hij was er niet bij tijdens de veldslag van Badr, omdat hij voor handel naar ash-Shaam was gegaan. (Toch gaf) de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- hem hierin zijn aandeel en (een) beloning.

Zijn kinderen:

Mohammed as-Sadjaad [Hij is as-Sadjaad genoemd doordat hij veelvuldig was in zijn aanbidding. Hij is tijdens de periode van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- geboren en werd tijdens de veldslag al-Djamalâ vermoordâ] hij werd samen met zijn vader vermoord.

Imraan, hun moeder is Hamnah bint Djahsh.

Moesaa ibn Talha, zijn moeder is Chowlaah bint al-Qâaqaâah ibn Mâabad ibn Zoeraarah.

Yâaqoeb, Ismaaâiel, Ishaaq, hun moeder is Oem Abaan bint Utbah ibn Rabieâah.

Zakarieyyah, A`ishah, hun moeder is Oem Kulthoem bint Abie Bakr as-Sadieq moge Allaahs Welbehagen met hen allen zijn-.

Iesaa, Yehyaa, hun moeder is Sâodaa bint Auwf al-Morrieyyah.

Oem Ishaaq bint Talha, haar moeder is Oem al-Haarith bint Qasaamah ibn Handhalah at-Taa`ieyyah.

Dus Talha had (11) kinderen, en het is gezegd dat hij nog twee andere zonen had namelijk: Uthmaan en Saalih, maar dit staat niet vast.

Talha werd tijdens de Djamal Dagâ in het jaar (36) NH vermoord op een leeftijd van (62) jaar. [Zie: al-Biedaayah wan-Niehaayahâ van al-Haafidh ibn Kethier (7/261-277). Toen Talha bij de (veldslag) dag van al-Djamal aanwezig was en Alie (ibn Abie Taalib) naar hem toe was gekomen om hem te vermanen, ging hij terug. Plotseling werd hij in zijn knie geraakt door een pijl die Marwaan ibn al-Hakam had afgeschoten. En dit is uiteindelijk de oorzaak geweest voor zijn dood radieyyallaahoe anhoe-. Toen Alie radieyyallaahoe anhoe- dit uiteindelijk vernam was hij erg teleurgesteld over zijn moord]

[6] Aboe Abdillaah az-Zoebayr ibn al-Awwaam radieyyallaahoe anhoe-

Ibn Choewaylid ibn Asad ibn Abdoel-Uzza ibn Qoesay ibn Kilaab.

Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gezamelijke grootvader) Qoesay ibn Kilaab, hij is de vijfde overgrootvader. Zijn moeder is Safieyyah bint Abdoel-Mottalib [de dochter van] de oom van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-, zij aanvaardde Islaam en is gemigreerd naar al-Medienah.

Hij heeft twee keer hiedjrah gemaakt en hij heeft naar twee Qiblahâs gebeden (eerst richting al-Qoeds (Jerusalem) en vervolgens richting de Kaâbah in Mekkah).

Hij is de eerste die zijn zwaard op het Pad van Allaah Azzowe Djellah heeft gebruikt en hij is de steuner [Hij is één van de eerste moslims en hij was zestien jaar toen hij moslim werd. Zie Taariech al-Islaam blz. (497).] van de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-.

Zijn kinderen:

Abdoellaah, hij is de eerstgeborene in Islaam na de hiedjrah (naar al-Medienah).

Al-Mondhir, Urwah, ˜Aasim, al-Moehaadjir, Chadiedjah al-Koebraa, Oem al-Hasan, A`ishah, hun moeder is Asmaa` bint Abie Bakr as-Saddieq.

Chaalid, Amr, Habiebah, Sowdah, Hind, hun moeder is Oem Chaalid bint

Chaalid ibn Saâied ibn al-Aas.
Moesâab, Hamzah, Ramlah, hun moeder is ar-Rabaab bint Anief al-Kelbieyyah.

Oebaydah, Djâafer, Hafsah, hun moeder is Zaynab bint Bishr van de stam Qays ibn Thâalabah.

Zaynab bint az-Zoebayr, haar moeder is Oem Kulthoem bint Uqbah ibn Abie Moeâayd.

Chadiejah as-Soeghraa, haar moeder is al-Djalaal bint Qays, van de stam Asad ibn Choezaymah.

Dus de mannelijke en vrouwelijke kinderen van az-Zoebayr tellen (21).
Hij werd op de dag van Al-Djamalâ vermoord, in het jaar (36) NH op een leeftijd van (67) of (66) jaar.

[7] Aboe Ishaaq Sâad ibn Abie Waqqaas radieyyallaahoe anhoe-

De naam van Abie Waqqaas is: Maalik ibn Oehayb ibn Abdoe Manaaf ibn Zohrah ibn Kilaab. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gezamenlijke grootvader) Kilaab ibn Morrah.

Zijn moeder is Hamnah bint Soefyaan ibn Oemayyah ibn Abdoesh-Shams ibn Abdoe Manaaf.

Hij is al vroeg moslim geworden. Hij was gewend om te zeggen: ✠Je moet me hebben gezien toen ik eennderde van de Islaam was![ i.e. dat hij de derde persoon was die moslim werd. Zie: Fath al-Baarie 7/84.]

Hij was erbij tijdens de veldslag van Badr en de rest van (de veldslagen) met de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-. En hij is de eerste die een speer gooide in Islaam. Hij gooide deze speer naar een leger waar Aboe Soefyaan [het hoofd van] in was. Bij het begin van (de streek genaamd) Raabigh [aan de kust ten westen van Saoedi-Arabië], in het eerste jaar dat de Boodschapper van Allaah in al-Medienah was gearriveerd.

Zijn kinderen:

Mohammed, hij is vermoord door al-Hadjaadj (ibn Yoesoef ath-Thaqafie).

Omar, hij is vermoord door al-Moechtaar ibn Abie Oebayd [de leugenaar].

Aamir, Moesâab zij zijn beide overleveraars van hadieth.

Oemayr, Saalih, A`ishah de kinderen van Sâad.

Hij overleed in zijn landhuis in al-Aqieq (plaatsnaam), op een afstand van tien mijlen van al-Medienah. Hij werd op de nekken van mannen naar al-Medienah gebracht in het 55e jaar (NH) op een leeftijd van zeventig en nog wat. Hij stierf als laatste van de 10 (metgezellen).
[8]
Aboe al-Awar Saâied ibn Zayd ibn Amr radieyyallaahoe anhoe-


Ibn Noefayl ibn Abdoel-Uzza ibn Rabaah ibn Abdoellaah ibn Qorat ibn Razaah ibn Adie ibn Kâab ibn Loe`ay ibn Ghaalib. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gezamenlijke overgrootvader) Kâab ibn Loe`ay.

Zijn moeder is Faatimah bint Bâadjah ibn Oemayyah ibn Choewaylid, van de stam Moelayh van Choezaâah. Hij is de zoon van de oom van Omar ibn al-Chattaab en de man van zijn zus, Oem Djamiel bint al-Chattaab.

Hij werd al vroeg moslim, maar was niet aanwezig tijdens Badr.

Zijn kinderen:

Abdoellaah, hij was een dichter.

Az-Zoebayr ibn Bakkaar heeft gezegd: Hij had maar weinig kinderen, en de meeste van hen zij niet naar al-Medienah gegaan.

Saâied ibn Zayd overleed in het jaar (51) NH op een leeftijd van zeventig en nog wat.

[9] Aboe Mohammed Abdoer-Rahmaan ibn Auwf ibn Abdoe Auwf radieyyallaahoe anhoe-

Ibn Abdoe ibn al-Haarith ibn Zoehrah ibn Kilaab [ibn Morrah]. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- bij (hun gezamenlijke overgrootvader) Kilaab ibn Morrah.

Zijn moeder heet ash-Shifaa` of al-Anqaa` bint Auwf ibn [Abdoel-Haarith] ibn Zoehrah, zij was één van de Moehaadjirien.

Hij is al vroeg moslim geworden, heeft Badr en de rest van de (veldslagen) aanschouwd met de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-. Het is authentiek dat de Boodschapper van Allaah achter hem heeft gebeden tijdens de veldslag van Taboek.

Zijn kinderen:

Saalim al-Akbar, hij is voor de Islaam overleden.

Oem al-Qaasim¸ zij is tijdens al-Djaahielieyyah geboren.

Mohammed hij heeft zijn koenieyyah (Aboe Mohammed) van hem ontleend.

Hij is tijdens de Islaam geboren.

Ibrahiem, Hoemayd, Ismaaiel, hun moeder is Oem Kulthoem bint Uqbah ibn Abie Moeayd ibn Abie Amr ibn Oemayyah ibn Abdoe Shams ibn Abdoe Manaaf, één van de Moehaadjiraat en van degenen die hun eed hebben gegeven aan de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-.

Al de kinderen van Abdoer-Rahmaan van haar zijn overleveraars van hadieth.

Orwah ibn Abdoer-Rahmaan, is vermoord in Afrika [zijn moeder is Noehayrah bint Haani` ibn Qaysah ibn Masâoed ibn Shâabaan.

Saalim al-Asghar, is vermoord in Afrika], zijn moeder is Sahlah bint Soehayl ibn Amr en hij is de broer van Mohammed ibn Abie Hoedhayfah ibn Utbah van moederskant.

Abdoellaah al-Akbar, is in Afrika vermoord, zijn moeder is van de stam Abdoel-Ashhal.

Aboe Bakr ibn Abdoer-Rahmaan, Aboe Salamah al-Faqieh hij is Abdoellaah al-Asghar, zijn moeder is Toemaadir bint al-Asbagh al-Kelbieyyah. Zij is de eerste vrouw van Banie Kelb die getrouwd is met een man van de stam Qoraysh.

Abdoer-Rahmaan ibn Abdoer-Rahmaan.

Moesâab ibn Abdoer-Rahmaan, hij was één van de politieagenten van Marwaan ibn al-Hakam in al-Medienah.

Hij overleed in al-Medienah, en werd in al-Baqâie begraven in het jaar (32) NH tijdens het chaliefaat van Uthmaan ibn Affaan op een 72-jarige leeftijd. Uthmaan was degene die het dodengebed voor hem leidde.

[10] Aboe Oebaydah Aamir ibn Abdoellaah ibn al-Djarraah radieyyallaahoe anhoe-

Ibn Hilaal ibn Oehayb ibn Dabbah ibn al-Haarith ibn Fihr ibn Maalik.

Zijn moeder is Oem Ghoenam bint Djaabir ibn Abdoel-Uzza ibn Aamir ibn Oemayr ibn Wadieah ibn al-Haarith ibn Fihr. En het is gezegd dat zij: Oemaymah bint Ghoenam ibn Djaabir ibn Abdoel-Uzza heette. Hij ontmoet de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- Â bij (hun gezamenlijke overgrootvader) Fihr ibn Maalik.

Hij is al vroeg moslim geworden, voordat de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- het huis van al-Arqam betreedde. Hij was aanwezig tijdens Badr en de rest (van de veldslagen) met de Boodschapper van Allaah -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem-. Hij was degene die de twee schakels van de helm van de Profeet -Allaah's Zegen en Vrede zij met hem- uit zijn wang verwijderde, terwijl hijzelf zijn twee voortanden verloor waardoor zijn mond er in mooiheid op vooruitging. En het is gezegd dat; niemand ooit twee mooiere gebroken voortanden heeft gezien dan die van Aboe Oebaydah!

Zijn kinderen:

Yazeed en Omar. De kinderen van Aboe Oebaydah zijn uitgestorven en hij heeft daarom geen nakomelingen.

Hij overleed aan de pest in het plaatsje genaamd Amawaas in het jaar (18) NH op een leeftijd van (58) jaar. Moeaadh ibn Djabel of Amr ibn al-Aas heeft zijn Djanazah gebeden en zijn graf is bij (de plaats) Beghoerbiesaan bij het dorp Amtaa.

En Aboe Oebaydah vermoordde zijn eigen vader bij de veldslag van Badr toen deze nog Kaafir was.[ Zie al-Iesaabah (5/286) al-Haafidh Ibn Hadjr heeft gezegd: Dit is overleverd door at-Tabaraanie met een goed ketting van overleveraars.]

En over hem (voor deze reden) is het volgende Vers neergezonden:

((Er is geen volk te vinden dat (werkelijk) in Allaah en in de Laatste Dag gelooft en degenen die Allaah en Zijn Boodschapper tegenstreven lief heeft (i.e. hen meer lief heeft dan Allaah, de Islaam en de moslims). Zelfs wanneer deze tegenstrevenden hun vaders, of hun zonen, of hun broeders, of hun stamgenoten zijn. Zij zijn degenen bij wie Allaah het geloof (Iemaan) in hun harten verankerd heeft en Hij geeft hen kracht met genade van Hem. Hij doet hen tuinen (het Paradijs) binnengaan waar rivieren onder door stromen, zij zullen daarin voor eeuwig leven. Allaah heeft Welbehagen met hen en zij hebben welbehagen met Hem. Zij zijn degenen die van de partij van Allaah zijn (degenen die de vijanden van de Islaam haten). Weet, voorwaar de partij van Allaah is de overwinnaar!)) [al-Moedjaadellah: 22]

Door al-Iemaam al-Haafidh 'Abdoel-Ghanie ibn 'Abdoel-Waahid al-Maqdasie (544-600NH)
Voetnoten door: Chaalid ibn 'Abdoer-Rahmaan ash-Shaay'e.
Vertaling door: Mohammed Aboe 'Oebaydillaah al-Hollandie.

0 reacties:

Een reactie posten